El Consell Comarcal presenta el programa de la setantena edició

En un entorn rural, repetint l’experiència de l’any passat, el Consell Comarcal del Solsonès ha presentat el programa de la Fira de Sant Isidre d’enguany que concentrarà la major part dels seus actes els dies 13 i 14 de maig amb 175 expositors, que estaran distribuïts a la plaça del Camp, passeig Sant Antoni Maria Claret, camp del Serra, nucli antic i avinguda Mare de Déu del Claustre.

En l’acte de presentació, el director de la Fira de Sant Isidre, Joan Codina, ha volgut reivindicar el paper de l’ens comarcal i la comissió organitzadora en la preparació del certamen, alhora que ha remarcat el seu caràcter únic. Codina també ha volgut “subratllar la rellevància del sector primari i la important funció que desenvolupa”.

Diverses jornades

Gràcies al suport de l’Associació d’empresaris pel Solsonès, en col·laboració amb l’Associació d’empresaris de Cardona, es recuperen, el dissabte dia 6 al matí, les Jornades econòmiques a la Casa gran del Miracle. El mateix dissabte al vespre, Quim Masferrer oferirà l’espectacle Bona Gent a la sala Polivalent de Solsona.

Dimecres 10 de maig, l’Agència de Residus i l’Oficina comarcal del DACC organitzen, al local social de Clariana de Cardener, una jornada per visualitzar experiències i beneficis dels usos de la fertilització orgànica complementada amb una visita a la planta de compostatge de Clariana de Cardener. L’endemà, dia 11 de maig, la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès acollirà la jornada tècnica sobre la PAC “Com hem arribat fins aquí i cap a on anem”. Es tracta d’un acte organitzat per l’oficina comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural al Solsonès i Escola Agrària del Solsonès.

Divendres dia 12 de març, el Consell Comarcal del Solsonès i el CTFC organitzen una taula debat sobre els 25 anys del gran incendi del Solsonès. Acció complementada amb una exposició a càrrec d’Espurnes Barroques.

El cap de setmana de fira

El cap de setmana del 13 i 14 de maig aglutina el gruix dels actes de la setantena edició del certamen firal, amb exposicions, mostra de bestiar, exposició i venda de vehicles i maquinària agrícola, mostra d’artesania, exposicions, espectacles… Entre els actes destaca l’homenatge de les ADF del Solsonès a Josep Ma. Casas Clotet, qui fou el fundador de l’ADF Natura Viva, la primera agrupació de defensa forestal de Catalunya, traspassat el passat mes d’octubre, i també cal destacar les diverses jornades sobre bioproductes (plantes aromàtiques i medicinals) organitzades en el marc del projecte PECT Biomarkets, que celebraran durant el dissabte i el diumenge a l’estand ubicat a la plaça de la Catedral.

Una fira transversal i diversa

La Fira comptarà novament amb la mostra de tractors i maquinària agrícola d’època. El dissabte tindrà lloc una trobada de cotxes japonesos oberta a tothom, així el mateix dissabte al matí, qui disposi d’un vehicle clàssic el podrà aparcar a l’inici de l’avinguda Cardenal Tarancón, en un espai habilitat per tal que aquests automòbils puguin lluir. L’Espai gastronòmic estarà novament situat a la plaça de l’1 d’Octubre. S’oferiran les habituals botifarres a la llosa, els cargols a la llauna i el cafè eslàlom.

El Consell Comarcal i la Comissió organitzadora de la fira han buscat també dinamitzar el nucli antic amb diferents ofertes. Des dels jocs tradicionals als matins de dissabte i diumenge a la plaça del Palau Episcopal, fins a la música en directe a l’hora del vermut a la plaça Sant Roc, així com altres concerts i activitats, com la trobada de bestiari festiu el diumenge al matí en motiu dels 25 anys de la primera trobada de gegantons de la plaça de Sant Roc. El zoom fotogràfic de la Fira també compleix, enguany, els 25 anys.

El dissabte a les onze de la nit Joventut Solsonina posarà la nota musical i festiva amb el BESTIARI FEST 2023, amb la xaranga Tocabemolls, que anirà des de la plaça Major fins a la sala Polivalent, on tindrà lloc un concert final.

El diumenge arrenca amb la trobada de cotxes Renault Sport Classic amb motiu dels seus 25 anys. Segueix l’exposició de cotxes clàssics i històrics a l’avinguda del Cardenal Tarancón i exposició de motos antigues i clàssiques a càrrec de Motor Club Solsonès.

La Fira de Sant Isidre s’ha convertit en l’esdeveniment social i econòmic més important del Solsonès i en una de les fires més reconegudes de les terres de Lleida i de la Catalunya Central.

Solsona, 28 d’abril de 2023