10a Fira del tió de Solsona

7 de desembre de 2024

NOTÍCIES

La 9a Fira del Tió de Solsona convidarà el públic a un joc participatiu amb premi

L’organització fa una crida a les famílies que vulguin participar a l’exposició de tions

Un any més, coincidint amb el dissabte del pont de la Puríssima, el 9 de desembre Solsona es transformarà en un escenari nadalenc. El nucli antic acollirà la 9a Fira del Tió de deu del matí a vuit del vespre amb el mercat d’artesania i l’exposició de tions com a reclams principals, complementats amb un programa d’activitats paral·leles per al públic familiar. Una de les principals novetats d’enguany serà Gira la Fira del Tió, un joc participatiu amb proves per carrers i places que reptarà infants i adults a resoldre una sèrie d’enigmes per aconseguir un premi.

Aquest joc es podrà completar a partir de dos quarts d’onze i fins a les sis de la tarda. Els participants que s’apropin al tió gegant de la plaça de la Catedral rebran una cartilla amb vuit proves per superar a diferents racons del nucli antic. "Volem que el públic volti també fora del principal eix del recinte, es passegi per tots els espais amb encant i descobreixi el comerç local", explica la tècnica municipal de Turisme, Trini Pià. Quan resolguin els enigmes, els participants podran validar la cartilla al punt de sortida i rebre un obsequi associat a la fira.

Aquesta proposta se sumarà a la resta d’activitats del certamen, com el concurs de buscar tions en aparadors, jocs gegants, el muntatge d’un puzle solidari per a La Marató de TV3, actuacions musicals i presentacions, entre d’altres. La vigília, a més, a la plaça de la Catedral se celebrarà el 2n TióFest, l’espai gastro-cultural del Gremi d’Hostaleria del Solsonès amb música en directe.

Un dels punts centrals de la Fira del Tió es troba als claustres de la catedral, que aixopluguen la singular exposició de tions foradats, protagonistes del certamen i actors principals de les nadalenques a moltes cases de la comarca. Com cada any, l’organització fa una crida als veïns del Solsonès que vulguin participar-hi cedint l’apreciat tronc per a aquesta jornada. Cal trucar al 973481009 o enviar un correu electrònic a solsonaturisme@ajsolsona.cat abans de divendres vinent. Els tions s’aniran a buscar a domicili el 5 i el 7 de desembre i es retornaran el dia 11 (o es podran recollir el mateix dia de la fira a les vuit del vespre). Entre totes les famílies col•laboradores se sortejarà un lot de productes locals. L’any passat es van aconseguir prop d’una cinquantena de tions.


Vint estands d’artesania

La Fira del Tió és un bon recurs per fornir-se de molts elements que se solen buscar per a les festes de Nadal. Enguany el volum d’estands del mercat serà similar al de l’any passat, amb setze artesans del Solsonès associats a La Menestrala, quatre de fora de la comarca i vuit entitats.

La Fira del Tió és coorganitzada pel Consell Comarcal del Solsonès, a través de Solsonès Fires, l’Ajuntament de Solsona, per mitjà de l’Agència de Desenvolupament Local, i La Menestrala amb el suport de la Diputació de Lleida. Hi col•laboren la UBIC, el Gremi d’Hostaleria, la Biblioteca Carles Morató, l’Escola Arrels, el Tatrau Escola de Teatre, l’Orfeó Nova Solsona, el Capítol de la Catedral, el Bisbat i el Niu Llavor Artesana La programació es podrà consultar al web http://firadesolsona.com/firadeltio/.

Solsona, 24 de novembre de 2023

Xifren l'impacte econòmic de la Fira del Tió de Solsona en 147.000 euros

Segons una enquesta realitzada dissabte a visitants i participants, el certamen reporta 107.700 euros al comerç i la restauració locals

La 8a Fira del Tió de Solsona, celebrada dissabte, ha suposat un impacte econòmic per a la ciutat de 146.943 euros, dels quals la majoria, 107.695, són beneficis indirectes, que van a parar a la restauració i el comerç locals, mentre que 39.248 són directes per a les parades d'artesania del certamen. Així ho conclou un informe elaborat per alomnat de 4t d'ESO de l'Institut Francesc Ribalta i l'Escola Arrels II, a petició de l'Agència de Desenvolupament Local, amb la col·Laboració del onsultor Jordi Bacaria (del despatx J3BTres).

Una trentena d'alumnes de 4t d'ESO de SOlsona van enquestar dissabte 158 visitants a la Fira del Tió a partir d'una eina del consultor en desenvolupament local Jordi Bacaria. Del resultat es desprèn que l'impacte econòmic del darrer certament de l'any és de 146.943 euros. Així, cada euro invertit en l'organització, es multiplica per 19,59, i cada euro que el visitant destina a l'esdeveniment, reverteix a Solsona multiplicat per 2,74.

Els paradistes situats a les places Major i de la catedral, segons aquest estudi, s'han beneficiat de 39.248,83 euros. El 84,42 per cent de persones que s'hi van passejar van comprar amb una despesa mitjana de 16,68 euros. El sector que més s'ha beneficiat de la fira és el de la restauració local, amb 54.344 euros. El 77,18 per cent dels visitants enquestats van consumir als establiments de restauració amb una despesa mitjana de 25,26 euros. Així mateix, el 85 per cent dels visitants van comprar al comerç local, on es van gastar una mitjana de 22,50 euros. D'aquí que la jornada de dissabte es traduís, per a aquest sector, en una xifra de 53.350,83 euros.

Prop de tres quartes parts de la de gent que va passejar i comprar a la fira era del Solsonès, segons l'enquesta; i una de cada quatre persones venia de la Catalunya Central o l'area metropolitana de Barcelona

En termes qualitatius, els visitants van valorar globalment la Fira del Tió amb un 4,32 sobre 5. L'oferta d'activitats paral·leles va estar puntuada amb un 4,06 sobre 5; la neteja de l'espai, amb un 4,29; els preus de l'oferta, un 3,85, i la quantitat d'oferta , un 3,82.

Satisfacció dels paradistes

Des de l'Agència també s'ha enquestat una vintena de paradistes per fer balanç del certamen. La seva nota global és de 4,52 sobre 5. Les puntuacions més elevades, per als participants, són la seguretat de l'espai firal, amb un 4,9, i el preu de participació, que era gratuït per a la gran majoria. Els artesans i les entitats també han manifestat la seva satisfacció sobre l'organització, amb un 4,48, i la ubicació de les parades, amb un 4,38 sobre 5. Pel que fa a les xifres de vendes, les valoren amb un 3,71.

Enguany s'han quantificat en 6.720 persones els visitants a la Fira del Tió, sense comptar el públic que va participar al primer TióFest, divendres al vespre i nit a la plaça de Palau. L'exposició de tions que es va muntar als claustres de la cateral va rebre 1.420 visites.

Balanç positiu

Malgrat que enguany el calendari de festius fa que els visitants del territori s'hagain repartit en dos caps de setmana, el balanç de la Fira del Tió que fan el Consell Comarcal, l'Ajuntament de Solsona i l'Adsolcar és positiu, tant quantitativament, pel volum de públic, com per la valoració satisfactòria que posa de manifest l'enquesta i l'impacte econòmic sobre l'activitat comercial i hostalera de la ciutat. Des de l'Agència s'agraeix també la participació dels alumnes que han treballat en aquest informe i la col·laboració de Jordi Bacaria per facilitar l'eina tecnològica.

Solsona, 5 de desembre de 2022

AVÍS

AVÍS

L'organització de la Fira es veu obligada a cancel·lar el concert solidari amb Salva Racero Trio del diumenge 4 de desembre a les 12 hores al Teatre Comarcal de Solsona, per qüestions organitzatives. Es repogramarà més endavant.

Disculpeu les molèsties.

Solsona, 1 de desembre de 2022

La 8a Fira del Tió de Solsona s'allarga més d'un dia amb actes del 2 al 4 de desembre

El mercat d'artesania es concentrarà el dissabte a la plaça Major

El primer cap de setmana de desembre torna la fira més solidària i màgica de l'any de Solsona, enguany estirada de divendres a diumenge. En la seva vuitena edició, la Fira del Tió, especialment pensada per al públic familiar, incorpora novetats, com un espai gastro-cultural amb música en directe i tapes, divendres al vespre, i un concert solidari a càrrec de Salva Racero Trio a l'hora del vermut diumenge al migdia.

L'ambient nadalenc s'avança a Solsona el primer cap de setmana de desembre amb la Fira del Tió. Si bé el mercat d'artesania, la fira d'entitats i la majoria de convocatòries es concentren durant una única jornada, el dissabte 3 de deu del matí a vuit del vespre, enguany també s'organitzaran actes paral·lels divendres i diumenge.

Un dels punts de més bullici serà la plaça de Palau. Divendres a partir de dos quarts de set de la tarda i fins a les onze de la nit s'hi celebrarà el primer TióFest, un nou espai gastro-cultural del Gremi d'Hostaleria, que després de l'èxit de la Fira de la Terra, ha decidit repetir el format, amb música en directe i tapes. Hi actuaran Trio Cardener i The Velcros.

Dissabte la Fira del Tió i el mercat dels artesans s'arts i oficis de La Menestrala ocuparan la plaça Major amb tretze parades. Per primera vegada, també hi haurà artesans de fora, que s'ubicaran a la plaça de la Catedral. Al carrer de Sant Miquel hi haurà la fira d'entitats. Com sempre, tothom que vulgui col·laborar amb la campanya de recollida de joguines noves de Creu Roja podrà fer-ho a la plaça de la Catedral.

Exposició i venda de tions als claustres

Tions de les mides més diverses i les formes més capritxoses podran veure's a l'exposició que, després de tres anys, torna als claustres de la catedral. Com a novetat, la nostra també es complementarà amb diorames nadalencs de Playmobil. En aquest mateix espai podran comprar-se bastons i tions, en una venda que serveix també per alimentar el Rebost Solidari del Solsonès.

En un certamen eminentment familiar no hi poden faltar les activitats infantils. Dissabte d'onze a una, la plaça de Palau acollirà tallers gratuïts d'estampació botànica de roba, dibuix i pintura, decoracions i el racó dels contes, així com inflables i una xocolatada. També a les onze, però a NM Cuines, els adults poden participar a un taller de decoració d'una taula per Nadal (amb inscripció prèvia al 613004857). A la una, la companyia Sensedrama Teatre representarà Caga, Tió! a la plaça de la Catedral, mentre que Jaume Ibars tornarà a Solsona amb el número Que comenci el Nadal a dos quarts de cinc a la plaça de Palau. L'alumnat del cicle d'activitats comercials de l'escola Arrels II ho complementarà amb una altra xocolatada.

Encesa de l'enllumenat nadalenc

Dissabte a les sis, la plaça Major serà l'escenari del lliurament de premis del concurs "Busca els tions als aparadors de la UBIC" i l'acte oficial d'encesa de l'arbre i l'enllumenat nadalenc. El programa continuarà amb una exhibició del Jove Ballet Solsoní a la plaça de la Catedral i l'actuació de l'Orfeó Nova Solsona, que començarà a la Plaça Major però continuarà amb un recorregut per diferents indrets del nucli antic.

La 8a Fira del Tió de Solsona es clourà diumenge al migdia amb el concert solidari de Salva Racero Trio a les dotze del migdia al teatre comarcal. En aquest cas es proposa maridar música i vi a l'hora del vermut. El públic podrà gaudir-hi de cançons del disc Immortals, versions i temes que s'han convertit en himnes del rock català. La recaptació de les entrades, ja a la venda en línia a https://entradessolsones.com/activitat/concert-solidari-de-la-8a-fira-del-tio/, es destinarà íntergrament al Rebost Solidari del Solsonès.

La Fira del Tió és coorganitzada pel Consell Comarcal, a través de Solsonès Fires, l'Ajuntament de Solsona, per mitjà de l'Agència de Desenvolupament Local, i La Menestrala, amb el suport de la Diputació de Lleida i la col·laboració de diverses entitats locals. Tot el programa es pot consultar al web http://firadesolsona.com/firadeltio/.

Solsona, 22 de novembre de 2022

"La dona i l'òpera", arriba a Solsona pel Fons d'Emergència Social

El Consell Comarcal apropa aquest espectacle operístic amb un cartell de luxe, que comptarà amb una nodrida representació de diverses obres del món de l’òpera i el ballet i amb artistes de reconegut prestigi, en benefici del Rebost Solidari del Solsonès

El proper dissabte dia 4 de desembre a les nou del vespre, en el marc de la Fira del Tió de Solsona, el Teatre Comarcal de Solsona acollirà l’espectacle “La dona i l’òpera”, un recull de fragments operístics on la dona és damunt de qui recau el protagonisme de la interpretació.

Aquesta obra es presenta davant del públic de Solsona i comarca partint de diversos eixos, per una banda figura com un acte reivindicatiu del paper de la dona en el món de la música, en un segon terme es presenta un espectacle operístic amb una selecció de les millors peces del barroc, i finalment, des d’un punt de vista solidari, atès que el que es recapti en concepte d’entrada anirà al Rebost Solidari del Solsonès. El preu de l’entrada és de 5 euros i es podran adquirir a través de la plataforma entradessolsones.com o una hora abans del concert a taquilla.

Una programació de primer ordre

"La dona i l’òpera" oferirà obres tan destacades com Madame Butterfly de Giacomo Puccini, La traviata de Giuseppe Verdi o bé l’òpera Carmen de Georges Bizet. Per fer-ho es comptarà amb la participació de Mónica Luezas, llicenciada en cant i trofeu Plácido Domingo; María de Iguacel, ballarina de dansa clàssica i dansa espanyola, mestra i coreògrafa del Gran Teatre del Liceu; Eduard Comalada, músic i mediador; Èric Varas, menció d’honor del Grau Professional de Piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona; el cor femení ACTEA, un cor format per setze cantants que ha actuat amb gran èxit a nombrosos auditoris de Catalunya, com també ha realitzat concerts a Madrid, Segòvia, País Basc, Aragó, Alemanya, Itàlia i França, i amb Carles Josep Comalada, actualment director de cors al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, director d'Actea Cor Femení i director de Barcelona Coral Àsia.

Aquesta actuació representa una aproximació al món de l’òpera per a la gent del Solsonès de la mà del Consell Comarcal del Solsonès gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Solsona, 24 de novembre de 2021

La Fira del Tió de Solsona recupera la presencialitat el 4 de desembre

El mercat de Nadal presentarà una desena d'artesans locals a la plaça Major

En el procés de progressiva reconquesta de la normalitat, el nucli antic acollirà el dissabte 4 de desembre la setena Fira del Tió, que recupera la presencialitat de les cinc primeres edicions. A les portes de les festes nadalenques, aquest certamen és una de les principals plataformes per a l’Associació d’Artesanes i Artesans del Solsonès La Menestrala per donar a conèixer els seus productes. Hi ha confirmat la seva participació una desena d’artesans.

Com és habitual, la Fira del Tió consistirà en un mercat de Nadal a la plaça Major durant tota la jornada (de deu del matí a vuit del vespre), complementat amb la fira d’entitats al carrer de Sant Miquel, la venda de tions i bastons, un programa d’activitats solidàries i per al públic infantil a la plaça de Palau i propostes culturals per a tots els públics.

Component solidari

Com sempre, el component solidari és intrínsec a la Fira del Tió. En aquest sentit, la recaptació de la venda de bastons i tions que es faci a la plaça de la Catedral, amb la col·laboració de Creu Roja del Solsonès, es destinarà al Rebost Solidari del Solsonès. Així mateix, es durà a terme la tradicional recollida de joguines noves per distribuir entre les famílies vulnerables de la comarca.

El públic infantil, com no pot ser d’una altra manera, protagonitza aquesta fira. Les famílies seran reptades a buscar els tions amagats en aparadors de la UBIC i qui guanyi encendrà la il·luminació nadalenca de l’arbre de la plaça. Tant al matí com a la tarda, la plaça de Palau acollirà jocs gegants i un taller de circ gratuïts. A dos quarts d’onze del matí, d’altra banda, El6 organitza “El món dels contes” a la plaça de la Catedral, mentre que a les onze la Biblioteca Carles Morató acollirà la presentació del llibre En Garrafó estrena barret a càrrec de la seva autora, Anna Font. Al migdia La Pantomima representarà l’espectacle de titelles Recontes a la plaça de Palau.

Enguany a la plaça del Camp d’onze a una es durà a terme el primer Concurs de puzles de la Fira del Tió, al qual es podrà participar amb inscripció prèvia (silkesilketa@gmail.com). El programa també proposa alguns moments musicals. A dos quarts d’una, actuarà Nusduo a la plaça Major; a les cinc a la plaça de la Catedral, serà el torn de Bonsai Blau i La banda del pagès de Matamargó i a les set a la plaça Major, l’Orfeó Nova Solsona.

Finalment, a les nou del vespre al Teatre Comarcal, es podrà veure l’espectacle benèfic La dona i l’òpera, un recull de fragments operístics protagonitzats per dones. En aquest cas, cal comprar l’entrada en línia a entradessolsones.com. La recaptació es destinarà al Rebost Solidari.

El programa complet de la Fira del Tió es pot consultar a http://firadesolsona.com/firadeltio. El certamen és organitzat pel Consell Comarcal del Solsonès, a través de Solsonès Fires, l’Ajuntament de Solsona, a través de l’Agència de Desenvolupament Local, i La Menestrala amb el suport de la Diputació de Lleida. Hi col·laboren Creu Roja del Solsonès, la UBIC Solsona, Càritas Arxiprestal Solsona-Morunys, la Biblioteca carles Morató, El6, Tatrau Escola de Teatre, l’Orfeó Nova Solsona, l’Escola de Dansa de Solsona i Josep M. Rafart.

Solsona, 23 de novembre de 2021